Tuesday, June 12, 2012

тълкуване

Тълкуването на сънища е процес на възлагане смисъл на сънищата. В много древни общества, като тези от Египет и Гърция, сънуването е определяно, като свръхестествена комуникация или средство за божествена намеса, чието послание може да се разтълкува от хора с определени правомощия.
В модерните времена, различните школи на психологията предлагат различни теории за значението на сънищата.

Един от най-ранните писмени примери за тълкуване на сън идва от вавилонския Епос за Гилгамеш. Гилгамеш сънувал, че брадва пада от небето. Хората се събрат около нея с възхищение и преклонение. Гилгамеш хвърлил брадвата пред майка си и после я прегърнал като жена. Майка му, Ninsun тълкува съня. Тя казва, че някой много силен скоро ще се появи. Гилгамеш ще се бори с него и ще се опитват да го победи, но той няма да успее. В крайна сметка те ще станат близки приятели и ще постигнат велики неща. Тя добавя: "Това, че ме прегърна като жена означава той никога не ще ви изостави. Така съня ти е разтълкуван." Въпреки, че този пример също показва как да видите сънищата като пророчески (като предсказване на бъдещето), тълкуването на Ninsun, също означава един съвременен подход. Брадвата, фалически и агресивна, символизира мъж, който ще започне като агресивен, но се превърне в приятел. По-късно сборник от предсказания за сънища, ще се нарича "Съновник" или Искър Zaqīqu, е сглобено.


В древен Египет свещениците са действали като тълкуватели на сънища. Йероглифи изобразяващи сънища и техните интерпретации са очевидни. Сънищата са от значителна важност в историята от повечето култури.

Древните гърци, построени храмове, наречени Asclepieions, където болни хора са били изпращани да се излекуват. Вярвало се е, че лекуването ще се извършва чрез Божията благодат, чрез инкубиране на сънищата в пределите на храма. Сънищата са пророчески или предзнаменования от особено значение. Артемидор на Daldis, който е живял през 2 век от н.е., пише цялостен текст, Oneirocritica съновник (Тълкуване на сънищата). Въпреки че Артемидор вярвал, че съня може да предскаже бъдещето, той също предвещава много съвременни подходи към тълкуване на сънищата. Той смята, че смисълът на един сън може да включва игра на думи и може да бъде разбран, чрез декодиране на образа на съставните думи. Например, Александър, докато води война срещу тиряните, сънувал, че е сатир танцува върху щита си. Артемидор докладва, че тази мечта се интерпретира като следва: сатир = за SA tyros ("Тир ще бъде твое"), като предсказва, че Александър ще триумфира.

No comments:

Post a Comment