Tuesday, July 3, 2012

Съновници и сънища

Съновниците датират от 3000-4000 г. пр. Хр., където са били запазвани върху глинени плочки. Откакто ние сме били в състояние да говорим за нашите мечти, ние сме били очаровани от тях и сме се опитвали да ги разберем.

В някои първични общества, членовете не са били в състояние да правят разлика между света на съня и света в будно състояние. Или пък може просто да са избрали да не правят разграничение. Те разбрали, че светът на сънищата не е само продължение на реалността, но това е свят с по-големи възможности.

В гръцката и римската епохи, сънищата са били наблюдавани в религиозен контекст. Хората са вярвали, че сънищата са преки послания от боговете или от мъртвите. Хората от онова време са гледали на сънищата си, като на решения за това, какво да правят и какъв курс на действие да предприемат. Те вярвали в съновници и гадаели. Специални светилища са били построени, където хората могат да отидат, за да спят с надеждата, че ще получат съобщения чрез своите сънища. Вярата си в силата на съня е била толкова силна, че сънищата дори продиктували действията на политически и военни лидери. В действителност, тълкуватели на сънища дори придружавали военни лидери в битка, за да помогнат стратегията, чрез тълкуване на сънищата.

Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са резултат на физиологични функции. Според него сънищата са в състояние да диагностицират заболяванет и да предскажат появата на болести.

През Helllenistic период, основният акцент на съня е центрирана около способността му да се лекува. Храмове, наречени Asclepieions, са били построени за лечебната сила на сънищата. Вярвало се е, че болни хора, които спят в тези храмове ще бъдат излекувани чрез своите сънища. Дрийм преводачи дори автоматизирано лекарството мъже в тяхната медицинска диагноза. Вярвало се е, че сънищата предлагат важна следа за лечители и съновници, за да установят, какво не е наред със сънуващия.

В Египет, свещениците също са действали като съновник. Египтяните записвали своите сънища в йероглифи. Хора с особени ярки и значими сънища, били смятани за благословени и се считат за специални. Хората, които са имали властта да тълкуват сънища са били божествено надарени.

Сънуването може да се разглежда като място, където духа и душата напускат всяка вечер тялото. Китайците вярвали, че душата напуска тялото, когато сънуват. Въпреки това, ако бъдат внезапно се събудени, душата им може да не успее да се върне в тялото. По тази причина, някои китайци и днес са предпазливи по отношение на будилниците. Някои индиански племена и Мексикански цивилизации споделят същата тази идея. Те вярвали, че техните предци са живели в сънищата си и са заемали нечовекоподобни форми, като растения например. Те виждат, че съня е начин за посещение и контакт с техните родители. Сънищата също помагат да се отбележи тяхната мисия или роля в живота.

По време на Средновековието, сънищата разглеждани като зло и картините в съня са били на изкушения от дявола. Смятало се е, че чрез съня дявола запълва съзнанието на хората с отровни мисли.

Късно през 19 век, Зигмунд Фройд възражда значението на сънищата и необходимостта от тълкуването им. Той прави революция в изследването на сънищата.

При проследяване на тези древни култури, се вижда, че хората винаги са имали склонност да тълкуват сънища, само в Библията има над седемстотин тъкувания на сънища.

No comments:

Post a Comment